Křupavá Maillardova reakce

Grilování, zapékání, pečení. Věděli jste, že své letní menu připravujeme díky souboru chemických reakcí s názvem Maillardova reakce? Louis - Camille Maillard, ji začal zkoumat počátkem minulého století. Zjistil, že nejde o jednoduchý chemický proces, ale velmi komplexní sérii reakcí mezi aminokyselinami a cukry. Jednodušeji řečeno, bílkoviny a cukry začínají při různých teplotách proces karamelizace. Pokud uvažujete nad garden - party...

Jak je to s MSG neboli glutamátem – glutamánem?

Ve snaze co nejvíce dochutit jídla nejednou saháme po různých tekutých i tuhých aromatických přípravcích, bujóny, či omáčkách. Mnozí dnes už ani netuší, jak ve skutečnosti chutná ryba, jaká je pravá chuť hovězího nebo jak chutná vývar bez přidání bujónu. Takovou "chuť" považují za nevýraznou a snaží se ji za každou cenu vylepšit. Za pár korun si...

Absint nebo Absinthe?

Na světě neexistuje jiný nápoj, který by vyvolával odlišnější a rozporuplnější názory. Zároveň nenajdete alkohol, který by měl romanitější minulost. Absinth je bylinný destilát s vysokým obsahem alkoholu, může mít od 50% do 80%, je spojován s vílami, krásnými ženami, léčivými účinky, známými malíři a spisovateli. Druhá strana mince hovoří o návykové látce, která způsobuje halucinace, ztrátu sebekontroly a...

Planking – kuchařská technika o které jste dosud nevědeli

Planking je technika vaření, grilování nebo jiné tepelné přípravy jídla na kousku tvrdého dřeva. Povrch jídla se dotýká dřeva a vytahuje z něj přirozené chuťové a aromatické složky. O původu přípravy pokrmu na dřevě, anglicky planking, se i dosud vedou dohady. Nejčastější zmínkou jsou domorodí Američané žijící na severozápadě Tichomoří, kteří si s oblibou na otevřeném ohni připravovali vařeného...

Sous vide

Pod francouzským označením sous vide (Sú Vít) se skrývá nová technika vaření pokrmů ve vakuu. Vláčné a šťavnaté pokrmy se připravují ve vzduchotěsné kapse při nižších teplotách ve vodní lázni po delší dobu. Výsledkem techniky sous vide jsou čerstvé jídla, které si zachovávají nejen svou přirozenou chuť, ale i výživové hodnoty. Tento nový styl zdravého vaření má už podle svého...