Kopi Luwak – cibetková káva

0
141

Káva, která nese asi nejvíce přívlastků s předponou nej.

Nejdražší, nejexkluzivnější, nejzajímavější, nejvzácnější, nejunikátnější a pravděpodobně i najdelikátnejší. Vše od sklizně zrn, přes proces fermentace až po samotné pražení, nasvědčuje tomu, že jde o mimořádný produkt. Název cibetková je odvozen od kunovitého zvířátka žijícího v Indonésii na ostrovech Jáva, Sumatra, Bali. Tato malá šelma je totiž hlavním producentem kopi Luwak. Kopi je indonéské pojmenování pro kávu, slovem Luwak v končinách Indonéských ostrovů a Malajsie označují asijskou palmovou cibetku. Zrna určené na výrobu této kávy pocházejí přímo z vnitřku těla kunovitých šelem se štíhlým tělem, protaženou hlavou, špičatou tlamou a dlouhým huňatým ocasem. Kromě menších hlodavců, hmyzu a tropického ovoce, se cibetky živí i právě zmíněnými kávovými bobulemi. A to ne ledajakými! Automaticky si vybírají zralé a nejkvalitnější zrna, přičemž je pojídají jen pro jejich slupku. Raritou je, že se kávová zrna během cesty přes trávicí trakt nepoškodí a cibetky jejich vyloučí celé. A právě tyto vyloučené zrna, které lze nalézt ve válečcích trusu cibetky, jsou jediným zdrojem kávových zrn pro výrobu kopi Luwak.

Odpověď na otázku, proč se z trusu cibetky vyrábí káva, je vcelku praktická.

V dobách nizozemské kolonizace na indonéském ostrově Holanďané přibližně 19.století zakázaly domorodým obyvatelům sbírat a využívat plody kávovníku pro jejich vlastní účely. Mohli jen těžko pracovat pro své otrokáře z Evropy a smutně zírat na chutnou kávu, kterou popíjeli. V té době si náhodou všimli, že některé druhy asijských palmových cibetek pojídají kávová zrna a vylučují je z těla celé a nepoškozené. A tak se domorodci rozhodli, že budou cibetky sledovat a sbírat jejich trus. Tyto válečky důkladně umyli, zlehka opražili a pomleli. Kupodivu, vzniklá káva chutnala Výjimečně!

V čem tkví kouzlo kopi Luwak?

Mnozí odborníci tvrdí, že za jedinečnou chuť Cibetkové kávy může trávicí trakt cibetky. Trávicí šťávy cibetek obsahují enzymy, které štěpí bílkoviny na peptidy a aminokyseliny. Ty vniknou do kávových zrn a zajistí unikátní chuť kávy. Dalším artiklem jsou i plody ovoce, kterými se tyto kunovité šelmy živí a které vylučují spolu s bobulemi kávovníku. Kopi Luwak chutná mnohem sladší a méně hořce i díky mírnému opékání zrn. Zatímco jiné druhy káv jsou opékané, dokud nezkaramelizuje, zrna z cibetek procházejí jen jemným pražením, proto vynikne jejich přirozená chuť.

Cibetková kávy se netřeba bát.

I když jde o trus zvířátka, které žije na palmách v Indonésii, výroba kopi Luwak podléhá hygienickým pravidlům. Celé šílenství začíná, když se na kávovnících objeví první zralé plody. Cibetky vylezou na strom, sní vybrané, nejkvalitnější bobule a pokračují ve svém obvyklém životě v džungli. Zrna v jejich těle projdou trávením a fermentací. Vyloučí je ve formě válečků, které obsahují i ​​zbytky ostatní stravy. Tehdy přichází na řadu sběr a sběrači, kteří tento trus aktivně vyhledávají a třídí. Použít se mohou jen čerstvé výkaly, protože starší mohou být narušeny deštěm, znečištěné zvěří a podobně. Trus se ručně přebírá a vybírají se z něj jednotlivé kávová zrna, ze kterých se odstraňuje slupka. Zrna se musí důkladně umýt, vysuší se na slunci a pak zlehka opraží. Výsledkem je netradiční a výrazně aromatická chuť, která se přirovnává k čokoládově karamelové, kořenité, avšak jemné a nehořké.

Cena kávy je vysoká kvůli nedostatku kvalitního trusu a vysokým nákladům při výrobě.

Několik pokusů o zřízení chovatelských stanic cibetek skončily fiaskem. Cibetky se ve většině případů odmítali v zajetí živit kávovými zrny, neznámo proč. Trus se proto nejčastěji získává z divoce žijících šelem, což je velmi náročné a nákladné. Na cenu má vliv i distribuce, protože cibetky pojídají plody kávovníku jen na indonéském ostrově (přestože podobné druhy žijí i v Africe a Jižní Evropě). Ročně se vyprodukuje jen několik stovek kilogramů této delikatesy. Rovněž bylo velké množství peněz z prodeje vyčleněné na vědecké účely zabývající se procesem trávení a fermentace zrn v trávicí soustavě cibetek. Za kilogram kopi Luwak můžete zaplatit od 600 do 6000 eur. Malé espresso vás v Americe vyjde na 5-6 dolarů, v Miláně na 8 eur. Pro všechny, kteří by chtěli exkluzivní kávu typu kopi Luwak vyzkoušet, ale odrazuje je vysoká cena, existuje několik napodobenin Cibetková kávy. Vyrábějí se speciálními metodami, které se snaží nahradit trávení a enzymatické procesy v těle cibetek.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here