Pisco

0
443

Ovocné brandy vyrobené z bílého muškátového hroznu, o jehož původ se perou dva jihoamerické státy – Chile a Peru. Pisco se sice začalo vyrábět v Peru, avšak v době španělské kolonizace, jejíž součástí byla kolonie na dnešním území Chile, se hrozny dováželi i sem a vyrábělo se z nich Pisco. Ani jeden z národů neupustí od přesvědčení, že právě on je původním výrobcem, kterému patří patent na Pisco.

Přitom obě tyto stejnojmenné ovocné brandy se liší nejen svou výrobou, ale i chutí.

Peruánské Pisco se zpracovává z očištěných bobulí hroznů vybrané odrůdy a zkvašený mok se destiluje v měděném destilačním přístroji. Navíc k dozrávání nedochází v dubových sudech, ale v inertních kádích.

Chilské Pisco má blíže k vodce jako ke koňaku. Nepřetržitá destilace v sloupovém destilačním přístroji a zrání v sudech jsou další aspekty, které jej odlišují od svého soka z Peru.

Oblasti Pisco v Peru a Valle del Río Elqui ve středním Chile jsou díky své příznivé klimatu a půdě geograficky nejvýhodnějšími místy na výrobu tohoto 36 až 46 procentního alkoholu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here