Velikosti a barvy doutníků

0
130

Na světě je množství druhů a nespočet velikostí doutníků, avšak známe jen dva základní typy, a to suché a vlhké. Suché doutníky, zvané i short Filler, jsou skoro vždy strojově balené a jejich náplň je tvořena z nařezaných nebo nasekaných tabákových listů. Mají mnohem nižší cenu a ty nejméně kvalitní neobsahují ani krycí list, který je nejdražší součástí doutníků. Vlhké doutníky jsou kvalitní, ručně vyráběné a mají vysokou vlhkost (přibližně 70%).

Neexistuje žádná specifická nebo standardní velikost doutníků. Velikosti se liší od jedné značky ke druhé, každá má vlastní spektrum velikostí s různými průměry. Například Kuba produkuje 69 velikostí a značka Cohiba 11 velikostí. Doutníky, ať už kubánské nebo nekubánske, mají většinou průměr od 10 do 20 milimetrů a délku přibližně od 10 do 23,5 centimetrů, avšak v tabákovém světě existují i výjimky. Každá značka se chce totiž od druhé odlišit a touží nabídnout svému zákazníkovi jen to nejlepší. Firmy vydávají i rozličné speciální limitované série. Například nejmenším vyrobeným doutníkem byl Bolívar Delgado, který měřil 3, 8 centimetrů a největším doutníkem je 127 centimetrový exemplář z továrny Partage. Průměr doutníků edice Jarobeám z Dominikánské republiky měří dokonce 2,54 centimetrů.

Kromě průměru a délky se doutníky odlišují i barvou krycích listů.

Barev může být několik, ale odborníci rozlišují sedm základních zabarvení krycích listů. Oscuro jsou nejtmavší, skoro až černé doutníky, výrazně tmavohnědé Madura jsou tradiční kubánské, méně tmavohnědé Colorado Maduro vynikají svou specifickou aroma, Colorado mají tmavou načervenalou barvu a vyzrálou aroma, žlutohnědé krycí listy Colorado Claro pocházejí z Kamerunu, světlehnědé Claro jsou klasické jemné doutníky a nejsvětlejší Double Claro jsou jemné a nasládlé. Při barvách krycích listech platí zásada, čím tmavší barva, tím plnější a sladší chuť.

Výběr a uskladnění doutníků

Doutníky různých značek najdete už snad v každé prodejně tabáku. Je však otázkou, zda všichni prodejci věnují dostatečnou pozornost jejich uskladnění. Dobře uskladněný doutník poznáte podle toho, že je pružný, na povrchu lesklý, nemá poškozený krycí list s přehnaným žilkováním a může se pochlubit výraznějším buketem. Prodejce by měl uskladňovat doutníky ve speciálních skříňkách, dřevěných krabicích, kde je 70 až 72-procentní vlhkost. Tyto skříňky jsou vykládané cedrovým dřevem a se nazývají humidory.

Vnitřek humidoru je zabezpečený měřičem vlhkosti a zvlhčovačem. Humidory by měly být pravidelně ošetřovat antibakteriální vodou, aby se uvnitř nerozšiřovaly plísně a mikroby, které by ohrozily kvalitu doutníků. Skladování doutníků je důležité nejen v obchodech, ale iv domácnostech milovníky doutníků. Každý kumštmistr by si měl pořídit humidor, aby nesnižoval exkluzivitu značek doutníků. Správné uskladněný doutník dále dozrává a ztrácí nadbytečnou kyselost. Bledé doutníky při delším uskladnění ztrácejí svůj buket. Doutníky spotřebujte do tří měsíců od data výroby nebo až po roce od data jejich spotřeby. V praxi to znamená, že pokud byl doutník vyroben v dubnu 2010 a vy jste ji nestačily spotřebovat do července 2010, odložte si jej na červenec 2011. Během tohoto roku totiž nastává proces zrání, kdy doutníky nechutnají zrovna nejlépe. Po roce budou již vyzrálé a chuťově přiměřenější.

Pokud jste se teprve nedávno rozhodli, že vaším hobby budou doutníky, začněte zlehka. Ze začátku si vyberte malé doutníky minuto (délka 11 cm, průměr 16,8 mm) nebo carolina (délka 12 cm, průměr 10,4 mm), které jsou oproti hrubým a větším doutníkům chuťově jemnější a hoří rychleji. Doutníky s větším průměrem jsou přece jen líp ubalené a jelikož se prohřívají pomaleji, vyžadují i ​​trochu více zkušeností při potahování tabákového kouře. Další ligou po minuto a carolina jsou 16,5 centimetrové a 16,8 milimetrové cervante. Samozřejmě, že i ostřílení kuřáci pokuřují doutníky s menší velikostí a průměrem, a to zejména ráno. Před jídlem jsou vhodnější lehké doutníky, po jídle plnější s výraznější chutí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here