Vodka

0
150

Tento čirý alkoholický nápoj se nejčastěji spojuje s Ruskem a ostatními slovanskými národy. Slovo vodka pochází ze slovanského pojmenování vody a její výroba sahá do 15. století na území dnešního Ruska.

Na výrobu vodky lze použít jakákoliv rostlinná hmota obsahující dostatečné množství škrobu nebo cukru. Většinou se destiluje z obilí jako ječmen, pšenice, žito, z cukrové řepy, melasy, brambor, sojových bobů, hroznů a jiné. Z těchto surovin se nejprve vyrobí kašovitá hmota, která se povaří a rozseká. Do vzniklé masy se přidají kvasnice na fermentaci a mok je připraven k destilaci.

Podle evropských i amerických právních předpisů nemůže klasická vodka obsahovat žádné výrazné aroma, barvu a chuť. Toho se dosáhne silnou filtrací přes dřevěné uhlí, říční písek a jiné pro značku specifické média a to během destilace nebo až po ní.

Na výrobu tradiční ruské vodky se většinou používá starobylý mechanický způsob čištění lihu. Jeseterovitý klih, mléko a vaječný žloutek vyčistí vypálený líh, který pokračuje v destilaci a filtraci přes dřevěné uhlí, říční písek a jemnou plsť.

Osoba odpovědná za destilaci a usměrňování filtrace se nazývá stillmaster. Tekutina je při destilaci rozdělena do tří částí: hlava, tělo a ocas. Hlava a ocas se při destilaci oddělí od těla a odstraní se. Tyto dvě nadbytečné složky totiž obsahují aroma sloučenin ethylacetátu a ethyl-laktátu (hlava) a vodíkových olejů (ocas), které by změnily chuť čisté vodky. Komplexnost destilátu se dále zdokonaluje a obohacuje četnými destilacemi.

Redestilací vznikne destilát s mnohem vyšším obsahem alkoholu, takže není vhodný pro konzumenty. Mnohokrát až 95-96% vodka se tak před plněním do lahví ředí kvalitní vodou, aby získala svůj konečný obsah etanolu, jedinečné aroma a byla připravena k distribuci.

Tato úroveň destilace je bod, který rozlišuje výrobu žitné vodky od žitné whisky. Zatímco whisky se destiluje jen po hranici svého konečného obsahu alkoholu, vodka pokračuje v destilaci pokud z ní nevznikne čistý alkohol.

V současnosti oblíbeným fenoménem jsou ochucené vodky, do kterých se přidává aroma různých ovocných plodů nebo koření.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here