Čokoláda Amadei

0
212

Pro někoho je čokoláda jen sladké potěšení, které se mu rozplyne na jazyku, někdo za tím hledá více. Pro zakladatele firmy Amedei je prvořadé přinést svým zákazníkům neobvyklý chuťový zážitek a prvotřídní suroviny přetavit do luxusního zážitku jen pro vyvolené a pravé znalce čokolády.

Italská firma je přitom relativním nováčkem na čokoládovém trhu. Sourozenci Alessio a Cecilia Tessier ji založili jen v roce 1990, ale dnes už sklízejí jeden úspěch za druhým. Prémiová čokoláda se například stala nejlepší čokoládou roku 2006 a je aktuálně považována za asi nejlepší čokoládu na světě. Nedávno získala od prestižní komise The London Chocolate Academy nejvyšší ocenění – Golden Bean. Absolutním vítězem se stala z tisíců hodnocených čokolád. Zlaté a stříbrné medaile si v letech 2005 až 2008 vysloužili čokolády z dílny Amedei: Chuao, Porcelana, Toscano Black 70, Amedei Hazelnuts, Toscano Brown i čokoláda „9“, která obsahuje suroviny z devíti různých plantáží.

Základem každé dobré čokolády jsou správné ingredience a Amedei se vyrábí pouze z těch nejlepších. Na karibském pobřeží Venezuely se rozprostírá kávovníkových plantáží Chuao s legendárními kakaovými boby, které dosud směli používat pouze francouzští výrobci čokolády. Amedei však získali exkluzivní práva k použití této výjimečné pochoutky a tak se v jejich čokoládě Amedei Chuao snoubí chuť čokolády s podtónem zralého ovoce a horkého venezuelského slunce.

Ještě výjimečnější je však čokoláda Amedei Porcelana. Za rok se jí totiž vyrobí jen

20 000 ručně číslovaných kusů. Na její výrobu se totiž používají kakaové boby odrůdy Criollo, z nichž pouze jedno procento naroste průsvitně bílých, téměř jako porcelán. Právě z nich Amedei vyrábí čokoládu, které se ve vzácnosti skutečně nic na světě nevyrovná. Doslova explozi ovocných šťavnatých chutí ve Vašich ústech nabízejí tmavé čokolády Toscano red s obsahem červeného ovoce a Toscano blond se žlutým ovocem. Ty byste si určitě neměli nechat ujít. A pamatujte, stačí nechat malý kousek čokolády Amedei rozplynout na jazyku a máte postaráno o delikátní chuťový zážitek na půl hodiny …

Vášeň pro čokoládu se odráží i ve způsobu přípravy, firma kontroluje celý pěstitelský-výrobní proces, podobně jako je tomu u nejlepších světových vín. Čokoláda Amedei je vyrobena jen z jen vysoce kvalitních přírodních surovin z vlastních plantáží a neobsahuje žádné konzervační látky ani barviva. Svou delikátní chuť, jemnost a zabarvení dostává výlučně působením jihoamerického slunce, fermentací a pražením podle dávných receptů. I proto je jednou z nejdražších a nejluxusnějších čokolád světa, kterou dokáží ocenit skuteční znalci.

Filozofie Amedei je přitom jednoduchá. Přinést požitek gurmánům a majitelem mlsných jazýčků, ale zároveň poskytnout lidem, kteří na výrobě čokolády pracují, ty nejlepší pracovní podmínky. Čokoládové boby se sbírají a zpracovávají ručně, pod přísným dohledem čokolatérky Cecilie, a každý zaměstnanec je pro firmu Amedei jejím partnerem. Dívat se pod obal, to je jejich heslo a nejde jen o chuť. Zásady Fair Trade firma přísně uplatňuje a své lidi, kteří se podílejí na výrobě prémiové lahůdky, si cení. Za vysokou kvalitu práce se umí Amedei i přiměřeně odměnit.

Produktová řada Amedei I Cru představuje čokolády ze šesti různých „Cru“ oblastí – Madagaskar, Venezuela, Jamajka, Trinidad a Tobago, Ekvádor a Grenada. Firma Amedei vytvořila i kolekci 3 druhů extra tmavé čokolády s obsahem kakaa 63%, 66% a 70% pod názvem Toscano Black. Každá má svou originální recepturu a nezaměnitelnou chuť. Vůbec není pravda, že čím vyšší obsah kakaa čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější. Kvalita závisí spíše na druhu a jakosti kakaového bobu a ostatních surovin, technologického postupu, jemnosti čokoládových částeček a pod. Samozřejmě vyšší obsah kakaa napovídá menšímu obsahu cukru v čokoládě. Amedei však obsahuje pouze kvalitní třtinový cukr z vlastních plantáží, a známé je, že kvalitní suroviny se v těle lépe „spalují“. Proto se vůbec nemusíte bát přibrání na váze. Spíše naopak …

Pralinky Amedei z tmavé, mléčné a bílé čokolády jsou klenoty chutí uzavřeny v delikátní čokoládové skořápce. Jsou rozkošně lehké bez smetany a za použití surovin z vybraných lokalit Toskánska – ovoce, sušené ovoce, semena … Naopak „Meditační pralinky“ jsou mnohem menší a jemnější než klasické pralinky. Když máte alespoň chvilku pro sebe a chcete si dopřát trochu relaxu, právě tehdy je ta nejlepší chvíle pro meditační pralinku. Dovede Vás až do říše snů …

Lidé jsou ochotni zaplatit tisíce za prvotřídní víno, čaj nebo kávu. Čokoláda Amedei však svou chutí a kvalitou předčí mnohé jiné pochoutky a tak se investice do ní stává zážitkem, na který vaše chuťové buňky nezapomenou.

Zdroj: amadei.it

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here