Americká whisky

0
144

Americkou whisky nazýváme obilní destilát který vyzrál v dubovém sudu a byl vyroben na území USA.

Tradičním a výhradním nápojem někdejších Američanů žijících v prvních koloniích byl po dlouhou dobu rum. Dovážel se ze Západní Indie i s třtinovým cukrem a melasou, ze kterých si osadníci vyráběly svůj vlastní.

Rumbullion, barbadoská voda, nebo i kill-devil, jak ho kolonisté nazývali, měl však velké neštěstí. Melasový zákon z roku 1733, který zdanil cukr, melasu a rum, přinutil všechny milovníky barbadoské vody poohlédnout se po jiných, levnějších surovinách. Kukuřice a obilí, kterým se v koloniích Severní Ameriky výborně dařilo, se staly vhodnými pro výrobu nového destilátu – americké whisky. A protože mnozí z nových usedlíků pocházeli z Irska nebo Skotska, znalosti o výrobě bezbarvé whisky poteenu z jejich domácí půdy, nebyly k zahození.

K výraznému posunu při výrobě americké whisky pomohl tehdejší ministr Washingtonově vlády a bývalý palírník v jedné osobě Elijah Graig. Požár poškodil jeho několik sudů, ve kterých se již připravoval destilát. Ministr avšak trval na jejich dalším použití a udělal dobře. Whisky připravovaná v těchto shořených sudech nesla vynikající snadno zkaramelizované chutě a tak se americký tradiční nápoj začal vyrábět jen ve vypálených sudech.   Každá whisky konkrétní značky se získává smícháním několika druhů whisky. Jedinou výjimkou je whisky single barrel (whisky z jednoho sudu), která se stáčí vždy pouze z jednoho sudu. Toto označení najdete na etiketě, tak jako i výpis všech druhů whisky a jejich věku, z nichž ta která whisky vyrábí.

Pečlivě vybrané a očištěné obilné nebo kukuřičné zrna se semelou a namočí do vody, kde nastane jejich klíčení. Vzniklý zelený slad se suší, drtí a doplňuje vodou a vaří se. Na řadu přichází přibližně třídenní kvašení. Prokvašená obilná směs, tzv. pivo obsahující 7% alkoholu, se posouvá ke kontinuální destilaci (samotný proces destilace rozděluje whisky na jednotlivé druhy). Výsledný destilát může mít až 65% alkoholu. Je průhledný, ovocné vůně a chuti. Destilát zraje ve vypálených dubových sudech z bílého dřeva s tenkou vrstvou dřevěného uhlí přibližně od šesti do 12 (není podmínkou) let, kde díky zkaramelizovanému cukru z dubového dřeva chytí typickou nahnědlou barvu, klasickou chuť a aroma.

Některé druhy americké whisky:

AMERICAN STRAIGHT WHISKEY Neřezaná jednodruhová whisky vyrobená z žita, kukuřice nebo jiných obilovin.

Blended AMERICAN WHISKEY Řezaná whisky složená z kukuřičné a obilné whisky. Obsahuje nejméně 20% obsahu pravé, plnohodnotné straight whiskey (jednodruhové whisky).

BOURBON Zraje v nových vypálených dubových sudech nejčastěji 4 roky. Základní surovinou je kukuřice, jejíž obsah musí být minimálně 51% a maximálně 71%. Do směsi se přidává pšenice, žito nebo žito a malé množství ječného sladu.

STRAIGHT KENTUCKY BOURBON Vyrobena a nejméně rok zrající na území státu Kentucky musí obsahovat 51% a více obsahu kukuřice, 40 – 80% obsahu alkoholu a žádné přísady. Dozrává v nových vypalovaných dubových sudech a všechny její složky pocházejí od jediného výrobce.

TENNESSEE WHISKEY Také zraje ve vypálených dubových sudech, kde pobude minimálně dva roky a po čtyřech až šesti letech se plní do lahví. Filtruje se přes dřevěné uhlí vyrobené z cukrového javoru. Musí být vyrobena a nejméně rok zrající na území státu Tennessee. Patří sem dobře známý Jack Daniels.

CORN: (White Lightning) Může zrát nebo odpočívat i v již použitých dubových sudech. Vyrábí se z minimálně 80% kukuřičné masy.

RYE Zraje ve vypálených dubových sudech minimálně dva roky. Vyrábí se z žita, jejíž obsah tvoří minimálně 51%.

SOUR MASH Malé množství vykvašené masy z předchozí fermentace se přidá do další dávky. Tato metoda zajišťuje rovnoměrné kvašení. Používá se při výrobě Tenneessee whiskey a bourbonu.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here