Středa, 6 ledna, 2021

Co je to banket?

Jedná se o nejformálnější a nejslavnostnější večerní akci s přísnými zasedacími pořádky, konající se při mimořádných, oficiálních a slavnostních akcích.

Místa k sezení dam a pánů se střídají, ale manželé vedle sebe nesedí. Konverzovat je možné pouze s člověkem, který sedí vedle Vás. V jiném případě je to možné pouze tehdy, když Vás k rozhovoru vyzve významná osobnost, neboť nejvýznamnější osoba banketu s čestným místem, oproti které sedí hostitel neboli jednatel banketu. Vstávat od stolu během banketu je nepřijatelné.

Banket se koná ve večerních hodinách, slavnostnější v dřívějších nočních hodinách (většinou kolem 21.00) a trvá maximálně tři hodiny. Jelikož jde o velmi formální událost, odpovídá k ní i typ oblečení. Pro pány je vhodný večerní oblek (smoking nebo v angličtině známý výraz „black tie“), pro dámy elegantní kostým v tmavších či zemitých barvách (tzv. Evening dress) nebo typické malé černé. Při této události je důležité přesné dodržování etikety. Slavnostní menu banketu skládá z několika chodů (předkrmy, polévky, dvě masitá jídla s přílohou), a proto je důležité ovládat používání příborů. Vždy začněte s příborem, který je nejvzdálenější od Vašeho talíře. Jeden chod se rovná jednomu z příborů. Salátová vidlička je poslední na levo, po ní následuje vidlička na hlavní jídlo. Salátovej nůž je poslední na pravé straně, po něm následuje polévková lžíce a nůž na hlavní jídlo. Nad talířem bývá umístěna lžička a vidlička na dezert. Také můžete na stole najít speciální příbor na konzumaci ryb sestávající z vidličky a lopatkového nože, kterým se oddělují kosti od masa. Obyčejný nůž v tomto případě nepoužívejte.

Předchozí článekRaut
Další článekCoupe de champagne (číše vína)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Most Popular

Recent Comments