Pochází z anglického breakfast (snídaně) a lunch (oběd).
Jde o kombinaci pozdních snídaně a brzkého oběda nebo spojení sytějších snídaně s lehčím obědem. Na rozdíl od jiných států, kde je brunch obyčejnou záležitostí, v Česku jde spíše o výjimečnou událost. Během Brunch-e by měla vládnout přátelská a příjemná atmosféra, a proto brunch nevyžaduje extrémně formální oblečení, nýbrž ležérní eleganci. Pánové by měli upřednostnit sako a kalhoty, dámy šaty, popřípadě kostým (i kalhotový). Na Brunch-i se obvykle podávají teplé i studené jídla, saláty, dezerty a podobně. Uspořádání Brunch je formou bufetu, lidé si sami nabírají jídlo ze švédských, nabídkových stolů, jedině nápoje nabízí samotná obsluha. I na této společenské události platí rozložení příboru na několik chodů. Podobně jako na ostatních akcích bufetového typu si host nabírá jídlo příborem k tomu určeným, nikdy ne svým, i kdyby byl nepoužitý. Považuje se to za neetické.