Co přináší genetická modifikace potravin?

0
158

Co jsou to geneticky modifikované potraviny? Jak se vyrábějí a čím jsou výjimečné? Proč se jim stará Evropa stále brání, ačkoli v Americe a Asii zažívají velký boom? Ani vy v tom nemáte zcela jasno?

Velkopěstitelé a výrobci potravin již dlouho uvažují, jak vyšlechtit ideální plodiny, které jim ušetří náklady, přinesou bohatou úrodu a kvalitní plody. Genetická modifikace je jednou z možností. Vědci v této oblasti zjišťují, které vlastnosti přísluší jednotlivým genem. Na základě těchto zjištění se do genetického fondu běžných rostlin přidávají cizí geny. Geneticky modifikované rostliny tak získávají vlastnosti, které by běžně neměli. Aplikují se nejen rostlinné ale i živočišné geny.

Genetická modifikace se hojně používá při pěstování rýže, sóji, kukuřice, pšenice, brambor. Modifikují se také různé druhy ovoce. Zvyšuje se atraktivita pro spotřebitele a usnadňuje proces výroby.

Geneticky modifikované rostliny mohou být například odolné proti škůdcům, protože si dokáží sami vytvořit odpudivé látky. Pěstitelé tak nemusí používat tuny pesticidů, které hazardují s lidským zdravím.

Dalším běžným ale vážným problémem při pěstování ve velkém je plevel. Jistě uznáte, že plít niekoľkohektárovú zahrádku může být vyčerpávající. Na zničení nežádoucích rostlinných příživníků se používají velké množství a různé druhy herbicidů najednou. Tyto postřiky jsou drahé, časově náročné a škodlivé. Pěstitelé mají v konečném důsledku starosti nejen s plevelem, ale také s dodatečnou ochranou životního prostředí a samotné úrody. Geneticky modifikované rostliny mohou být upraveny tak, aby byly odolné vůči působení herbicidů.

Někdy se i nejpečlivější pěstitelům přihodí něco, co nedokážou ovlivnit. A ať se jakkoli snaží, jejich úroda může být zcela zničena za pár dní. Nejhorším farmářským postrachem jsou plísně, viry nebo bakterie, které způsobují devastační choroby pěstovaných rostlin. Úrodu mohou zničit i nečekané výkyvy počasí – zima nebo sucho.

Proto se například do brambor nebo tabáku implantuje protimrazový gen získaný z ryb, které přežívají v studených vodách. Tento kreativní nápad zajišťuje, že upravené geneticky modifikované rostliny v klidu přežijí teploty, které by je méně moderních soukmenovců úplně zničili.

Populační exploze způsobuje, že lidé jsou nuceni stěhovat se i na místa se slabými vyhlídkami na dobrou úrodu. Geneticky modifikované rostliny jsou tolerantní. Mohou obsahovat geny, které jim pomohou přežít delší období sucha. Snesou větší obsah soli v půdě a smíří se is opravdu nehostinným vnějším prostředím.

Geneticky modifikované rostliny se mnohdy spojují s rozvojovými zeměmi. Třetina světové populace je přímo ohrožena hladem nebo podvýživou. Lidé jsou často odkázáni na jediný druh potravy. Nejčastěji je to rýže. Rýže však neobsahuje všechny potřebné živiny v dostatečném množství. Miliony lidí proto trpí různými nemocemi z nedostatku vitamínů. Ohrožuje jejich slepota, deformace kostí, poškození zubů a jiné. Proto by genetická modifikace mohla v tomto případě výrazně pomoci. Mnohé výzkumy dokazují, že vědci jsou schopni zvýšit výživovou hodnotu rýže. Protesty z Evropy způsobují zpomalování tohoto procesu.

Proč vlastně? Proč je genetická modifikace pro mnohé vyspělé země postrachem? Oproti mnohým výhodám je tu i několik špatných bodíků pro geneticky modifikované potraviny. Všechny námitky lze shrnout do jedné kategorie jako neúmyslné poškození ostatních organismů.

Několik rostlinných i živočišných škůdců si již vytvořilo imunitu vůči látkám, které produkují geneticky modifikované rostliny na svou ochranu. Takto jsou zároveň rezistentní i vůči mnoha pesticidům a herbicidům používaným v běžné výrobě. A větší odolnost v tomto případě znamená agresivnější chemikálii. Chemické látky zase otravují vodu a půdu, zabíjejí jiné živočišné druhy, které se s nimi dostanou do styku.

Mnoho dětí v Americe ale také v Evropě bojuje s těžkými alergiemi. Je zde možnost, že geneticky modifikované rostliny vytvářejí nové silné alergeny. Jejich největší riziko je však v tom, že nikdo nemůže odhadnout, jaké účinky má dlouhodobá konzumace geneticky modifikovaných potravin na organismus.

Ze zákona vyplývá povinnost zřetelně označit přítomnost geneticky modifikovaných surovin. Proto se můžeme sami svobodně rozhodnout, zda je budeme konzumovat. Na našem trhu je stále dost výrobků, které takového přísady neobsahují.

Geneticky modifikované potraviny nelze považovat za jednoznačný úspěch ale ani za postrach. Lidstvo stojí před mnoha výzvami. Globální problémy musí vyřešit v nejbližších letech. A od těchto řešení závisí přežití našeho druhu. Genetická modifikace, která se právě vyvíjí, může být jednou z metod, jak si pomoci. Samozřejmě, nic na světě není jen černé nebo bílé.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here