Pátek, 10 dubna, 2020

Druhy saké

Kromě konkrétních druhů se saké rozděluje na super prémiové saké Ginjo-shu, prémiové saké Tokutei meishoshu a normální saké Futsuu-shu.

Pojem Ginjo-shu kromě označení druhu saké, tvoří zároveň třídu super prémiových saké, kam patří Junmai Daiginjo-shu, Junmai Ginjo-shu, stejnojmenné Ginjo-shu a Daiginjo-shu. Tyto 4 druhy tvoří přibližně 6% celkové produkce a považují se vrchol saké řemesla. Vyznačují se zvýšenou kvalitou, vůní, komplexností a samozřejmě cenou.

Všechny Prémiové saké se v Japonsku označují společným speciálním názvem Tokutei meishoshu.

Do této skupiny se kromě Junmai-shu a Honjozo-shu zařazují i super prémiové saké – Junmai Daiginjo-shu, Junmai Ginjo-shu, Ginjo-shu, Daiginjo-shu. V prémiové řadě se produkuje přibližně jedna pětina všech vyrobených saké. Názvy super prémiových a prémiových saké a celkové označení všech druhů se nám může zdát velmi složité. V každém případě stačí pořádně sledovat etikety na lahvích a informovat se o kvalitě saké ve specializovaných prodejnách.

 

  • Junmai Ginjo-shu toto saké se vyrábí z vysoce vybroušené rýže (na 60% velikosti zrna), avšak bez přidání alkoholu. Při zpracování se používají pouze tradiční nástroje. Chuť je lehká, ovocná, čistá.

 

  • Junmai Daiginjo-shu saké tvoří podskupinu junmai ginjo-shu, vyrábí se z vysoce obroušené rýže (na 50% její velikosti). Základem správné chuti a aroma je preciznost při práci. Do směsi se nepřidává žádný alkohol. Vyniká lehkou, ale ucelenou chutí.

 

  • Junmai-shu je čistý rýžový nápoj. Toto saké tvoří kombinace vysoce vybroušené rýže (minimálně na 70% velikosti zrna), vody a koji plísně bez přidání alkoholu. Výsledný produkt je typický svou plnou, vyváženou chutí a vyšší kyselostí. Pokud se na jeho výrobu použije ještě více obroušena rýže nebo speciální druh saké rýže, označuje se jako Tokubetsu Junmai-shu saké.

 

  • Ginjo-shu toto saké se vyrábí z vysoce vybroušených rýžových zrn (na 60% jejich velikosti), kvašení probíhá déle a během nižších teplot. Ginjo -shu je produktem čistě tradičních postupů, vyhýbá se strojové výrobě. Do směsi se přidává malá část alkoholu. Výsledný produkt je lehčí, aromatický, delikátní s ovocnou příchutí.

 

  • Daiginjo-shu je pod kategorie ginjo-shu, vyrábí se z vysoce vymleté ​​rýže (nejméně na 50% velikosti zrn) a do směsi se přidává malá část alkoholu. Vyniká lehkou, ale ucelenou chutí. Patří mezi nejlepší a nejdražší.

 

  • Honjozo-shu Do rýže, vody a koji se přidává malé množství čistého destilátu, který vyrovnává a zjemňuje chuť a aroma. Obecně je sladší a nejčastěji se pije teplé.

 

  • Tokubetsu Honjozo-shu saké zpracovává vybroušenější rýžové zrna nebo speciální druhy saké rýže.

 

Malé množství alkoholu, které se přidává na konci kvasného procesu do jistých druhů prémiových saké, extrahuje ze směsi aromatické a chuťové složky.

Oproti prémiovým saké stojí obyčejné nebo normální saké zvané Futsuu-shu. Jsou cenově přijatelnější, protože neoplývají takovou kvalitou jako prémiové saké. Tuto skupinu bychom mohli přirovnat k našemu obyčejnému stolnímu vínu. Patří sem zbylá produkce japonského rýžového nápoje, čili přibližně 80% všech vyrobených saké. Důležitou ingrediencí je v porovnání s prémiovým saké větší množství čistého destilátu, což má zvýšit zájem a prodejnost Futsuu-shu.

Kvalita normálních saké se také odlišuje i uvnitř této skupiny. Jsou dražší Futsuu-shu, které mají příjemnou chuť, střední kvalitu a výraznější aroma. Levnější Futsuu-shu mají nižší kvalitu, trpkou nepříjemnou chuť, žádné nebo nesympatické aroma. V nejhorších případech se do levných saké přidávají kyseliny a větší množství cukru. Bylo by ovšem na škodu zahazovat všechny Futsuu-shu do jednoho balíčku. Ty kvalitnější stojí za pozornost. V žádném saké nenajdete umělé konzervanty nebo barviva.

Předchozí článekUnikátní náhrada alkoholu
Další článekAceto balsamico

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Křupavá Maillardova reakce

Grilování, zapékání, pečení. Věděli jste, že své letní menu připravujeme díky souboru chemických reakcí s názvem Maillardova reakce? Louis - Camille Maillard, ji začal zkoumat...

COGS – přímé náklady na prodané zboží

COGS je zkratka anglického výrazu Cost Of Goods Sold, co v českém jazyce znamená přímé náklady na prodané statky/zboží.

Jak je to s MSG neboli glutamátem – glutamánem?

Ve snaze co nejvíce dochutit jídla nejednou saháme po různých tekutých i tuhých aromatických přípravcích, bujóny, či omáčkách. Mnozí dnes už ani...

Absint nebo Absinthe?

Na světě neexistuje jiný nápoj, který by vyvolával odlišnější a rozporuplnější názory. Zároveň nenajdete alkohol, který by měl romanitější minulost. Absinth je bylinný destilát...

Recent Comments