Food Cost (FC) je výraz pro náklady na výrobu jídla uváděn v procentách v poměru k prodejní ceně daného jídla. Food cost se může počítat na konkrétní jídlo nebo se pro restauraci jako celek.
Food cost pro jednotlivé pokrmy
Náklady na porci jídla (spočítáme všechny ingredience) ÷ finální (prodejní) cenou jídla x 100 = Food cost na porci jídla v procentech
Příklad
Naše náklady na suroviny jídla činí 150kč, ty vydělíme prodejní cenou jídla v našem případě 470kč výsledek vynásobíme číslem 100 a máme výsledek 32%. Což v praxi znamená že náše náklady na suroviny tohoto jídlo činí 32% z prodejní ceny.
Měsíční Food cost pro restauraci jako celek
(Počáteční stav skladových zásob daného měsíce + všechny nákupy v průběhu měsíce – koneční stav zásob ke konci měsíce) ÷ celkovým ziskem (prodejem jídel za daný měsíc) x 100 = Měsíční Food Cost restaurace v procentech