Sobota, 11 dubna, 2020
Domů News Trendy Moucha v polévce?

Moucha v polévce?

Snad nechcete tvrdit, že s tím máte problém …. Časy, kdy jsme občas se smíšenými pocity sledovali exhibicionisty pojídajících nohaté členovce, jsou pryč. Světové kuchyně se dnes bez předsudků otevírají pro cvrčky, šváby, moučné červy, komáři, mouchy, tarantule a mnoho jiných podivných živočichů. Je čas nahlédnout pod pokličku.

„Hmyz pro mě neznamená nic odporné. Nepohrdnu ani cvrčkům nachrumkavo. „Tvrdí česká entolomologička Marie Borkovcová. Určitě si ještě pamatujete záběry z nedávné olympiády, kde při prezentaci národních kuchyní Číňané překvapily svět hromadami různě upravených brouků. Je pravda, že i na trhu v Taiwanu je hmyz absolutně běžným zbožím a konzumuje se po staletí. Japonci některé druhy považují za kulinářskou specialitu. Do staré Evropy se však tento „Hmyzožravý“ trend přepracovává jen pomalu.

Problematika oslovuje i vědeckou obec. A není divu. Hrst hmyzu poskytne člověku dostatek tuku, bílkovin, polysacharidů a minerálů potřebných na celý den. Kromě toho omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a aminokyseliny, které si tělo nedokáže vyrobit samo. Některé druhy mohou dokonce nahradit ryby. Nejnovější testy prokázaly, že při správném krmení mohou do těla některých larev dostat velké množství provitaminu A nebo vitamínů skupiny B. Stávají se z nich vlastně živé vitamínové tobolky.

Hmyz je dostupný všude v hojném množství. Pokud by se stal pevnou součástí lidské potravy, mohl by poskytnout jedno z řešení problému světového hladu. Formuje se dokonce nový vědní odbor- entomofágie. Zabývá se nejen výzkumem složení hmyzího těla, ale také alternativními způsoby zpracování. Koketuje se s myšlenkou vyrábět potravinové doplňky ve formě tobolek. Byly by určeny zejména pro starší lidi, kteří mají problém přijmout dostatek nutričně hodnotné potravy.

Přidat si tyto zvířátka do svého jídelníčku ale vůbec neznamená vyběhnout někam na louku a lovit všechno, co proletí, či poleze kolem. Trvá několik dní, dokud je hmyz připraven jít na talíř. V první řadě se nedoporučuje konzumovat cokoliv syrové ani “někde sezbírané“. Hrozí totiž nebezpečí otravy či kontaminace chemickými látkami, se kterými brouci dnes již běžně přichází do styku.

Jedlé a bezpečné druhy se kupují ve specializovaných nebo chovatelských prodejnách. Doma se několik dní krmí kvalitní potravou- salátem, mrkví, otrubami či syrovátkou. Dalších pár dní se nechají vyhladovět, aby si pročistili trávicí trakt a mohou se připravovat. Začátečníkům se doporučuje vyzkoušet nejprve moučné červy. Jsou relativně malé a například u cvrčků by mohly překážet nožičky! Také je důležité začít s malými množstvami- jeden, dva kusy- v případě vzniku alergické reakce na chinin, který je obsažen v tvrdých schránkách těl. Opatrní by měli být především lidé, kteří trpí alergií na mořské plody.

Nadšenci vynalezli bezpočet způsobů, jak tyto potvůrky co nejvíce zatraktivnit pro běžného konzumenta. Heston Blumenthal, šéfkuchař a majitel přední sítě britských restaurací by vás možná pozval na opražené moučné červy s různými omáčkami, po kterých může následovat krémová polévka ze švábů, smažené tarantulky nebo štíři, jako dezert cvrčky v čokoládě. „na zobání“ jsou připraveny skromné ​​larvy různých motýlů nebo brouků ochucené jogurtem. Vše nádherně upravené a dekorované.

Samozřejmě, pro méně odvážné se hmyz může klidně použít i na zpestření různých salátů nebo fast foodu, kde není příliš na očích.

Je zcela přirozené, pokud po přečtení tohoto článku už nemáte chuť na večeři. Ale pozor! Kostky jsou vrženy. Hmyz se pomalým tempem přepracovává do popředí. Stává výborným obchodním artiklem. Mnozí jsou ochotni zaplatit neuvěřitelné sumy za „exotiku na talíři“, světové trhy proto otevírají novému odvětví a odborníci na výživu souhlasně přikyvují. Členovci, larvy, červy a pavouci jsou pro nás prostě zdravé. Zkusme nabrat kuráž!

Předchozí článekČokoláda Amadei
Další článekMolekulární gastronomie

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Křupavá Maillardova reakce

Grilování, zapékání, pečení. Věděli jste, že své letní menu připravujeme díky souboru chemických reakcí s názvem Maillardova reakce? Louis - Camille Maillard, ji začal zkoumat...

COGS – přímé náklady na prodané zboží

COGS je zkratka anglického výrazu Cost Of Goods Sold, co v českém jazyce znamená přímé náklady na prodané statky/zboží.

Jak je to s MSG neboli glutamátem – glutamánem?

Ve snaze co nejvíce dochutit jídla nejednou saháme po různých tekutých i tuhých aromatických přípravcích, bujóny, či omáčkách. Mnozí dnes už ani...

Absint nebo Absinthe?

Na světě neexistuje jiný nápoj, který by vyvolával odlišnější a rozporuplnější názory. Zároveň nenajdete alkohol, který by měl romanitější minulost. Absinth je bylinný destilát...

Recent Comments