Portské víno

0
137

Fortifikované ​​víno vyrábějící se na severu Portugalska v údolí řeky Douro. Spolu se sherry, francouzským Pineau des Charentes a maďarským Tokaji patří do skupiny fortifikovaného (alkoholizovaného) vína. Portské víno je dezertní révové víno a vyrábí se ze specifických odrůd hroznů jako touriga, mourisco, bastardo a z některých odrůd skupiny keřů známých pod jménem tintas. Na výrobu portského se používá skoro 50 povolených odrůd bílích i červených hroznů. Výsledným produktem tak může být bílé i červené portské. Všechny odrůdy musí být vypěstovány na přesně vymezeném území – při středním a vrchním toku řeky Douro a v jejím blízkém okolí.

Mícháním rozličných odrůd vznikají různé kombinace, proto je portské velmi rozmanité. Většinou ručně sklízena vinná réva se lisuje tradičním způsobem – šlapáním nebo lisováním pneumatickými lisy. Kvašení probíhá při mnohem vyšší teplotě než kvašení jiných vín. Teplota v ocelových nádržích dosahuje až 32 ° C. Před ukončením fermentace se do přibližně 7 jednoprocentního vínového moku přidá přes 70-procentní vinný destilát. Vysoce procentní alkohol ničí kvasinky a zastavuje celou fermentaci. Kvašení je tak přerušeno, což má za následek, že cukr zkvasil jen částečně. Portské má proto vyšší obsah cukru a alkoholu. Pokud se fermentace přeruší dříve, víno je výraznější sladké, pokud později těsně před jejím dokončením, portské je sušší. Po zimě, kterou vzniklý alkohol přečká na farmách, putuje do přímořských sklepů, kde zraje v dubových sudech přibližně dva roky. V těchto sudech získává portské svou barvu, karamelové aroma a osobitou jemnost. Smíchání různých ročníků do konkrétního produktu zde probíhá velmi podobným způsobem jako při sherry. Nejlepší portské nechá mistr zrát i na několik desítek let. Slabší mladší smíchá s lepšími staršími sudy, aby bylo víno chuťově vyvážené. Výsledný produkt obsahuje od 19 do 22% alkoholu a může být sladký, polosladký, suchý a extra suchý.

Na výrobu portského dohlížejí portugalské instituce. Musí být dodržena povolená lokalita a označení révy do šesti tříd. Třída A má nejlepší podmínky pro výrobu, kvalitní půdu, příznačnou polohu, výborné klimatické podmínky, kvalitní odrůdy hroznů, proto může vyrobit nejvíce portského vína, jehož cena je samozřejmě nejvyšší. Naopak třída F má na výrobu portského nejméně vhodné podmínky. Může vyrobit a posunout na trh pouze limitovaný počet portského za nejnižší cenu ze všech tříd. Pokud je kvalita portského velmi slabá, dováží se do lihovarů nebo se z něj vyrábí stolní víno.

Portská vína se dělí na nekolik stylů:

  • Ruby je nejmladší tmavé rubínové barvy, velmi ovocné vůňe a chuti. Jedná se o neročníkové víno, které zrálo méne než 3 roky před tím jak bylo lahvováno.
  • Reserve Ruby jedná se o stejné víno jako klasické ruby s rozdílem toho že na jeho výrobu je použito kvalitnějších hroznů.
  • LBV – Late Bottled Vintage v tomto případě se jedná o víno podobné Reserve Ruby jen hrozny pocházejí z jednoho ročníku.
  • Tawny je něco mezi Ruby a Vintage Port. Ne nejmladší, je vyzrálejší ale ne ročníkové.
  • Reserve Tawny je tawny style které zrálo minimálně 6 let v sudu před lahvováním.
  • Tawny s označením stáří 10,20,30 a pod. Jedná se o Tawny styl portského kde uvedené stáří značí průměrné stáří vín použitých na výrobu konkrétní lahve.
  • Colheita je vlastně Tawny port ale vyrobeno z jednoho ročníku (single vintage).
  • Vintage – ročníkové, Toto víno se lahvuje nefiltrované, což umožnuje zrání dokonce i po naplnění do lahví.Vintage Port se vyrábí jen v příznivých rocích, kdy byla vysoká kvalita hroznů a příznivé počasí.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here