Tequila a Mescal

0
175

Předchůdcem v současnosti mimořádně oblíbené tequily byl starodávný nápoj Aztéků pulque. Vyráběl se z kysané šťávy agáve a ze začátku se nepálil. Španělé později naučili Aztéky pálit destiláty a vznikl alkoholický nápoj vino mescal. V 18. století se výroba mescalu přesunula do okolí města Tequila, jejíž název byl použit i pro samotný destilát. Tequiliana Weber, odrůda agáve se stala nejvhodnější surovinou pro výrobu tequily, nápoje patřícího do skupiny mexické lihoviny mescalu.

Všechny druhy tequily se dají rozdělit do dvou hlavních kategorií: mixto a 100% agáve. Zatímco masa mixta musí obsahovat minimálně 51% modrého agáve a cukru z cukrové třtiny, tequila 100% agáve je vyrobena, jak říká už samotný název, výlučně z modrého agáve.

Jaké je tajemství výroby tequily?

Střed modrého agáve obsahuje sladkou rostlinnou šťávu (aguamiel) a nazývá se i srdce nebo piňa. Srdce se oddělí od vnějších listů a několik desítek těžké piňe agáve se pečou nebo dusí v obrovských betonových pecích minimálně jeden den. Když piňe vychladnou, semelou se a zbaví se přebytečné sladké vody. Na řadu přichází kvašení, bez kterého by nevznikl žádný alkohol. Nyní nastává čas rozhodování, zda se vyrobí tequila mixto nebo tequila 100% modré agáve, které se pálí při nižších teplotách než mixto. Oba druhy se pálí dvakrát, z čehož vznikne 55% lihovina, která se po procesu zrání ředí vodou a plní do lahví. Konečný obsah alkoholu v tequile je 38% až 50%.   Mexický zákon definuje tequilu jako lihovinu z modrého agáve vyrobenou výhradně v těchto státech Mexika: Jalisco (provincie, ve kterém sídlí město), Michoacán, Guanajuato, Nayarit, Tamaulipas a zároveň rozlišuje tři druhy tohoto alkoholického nápoje: blanco, reposado, aňejo.

Blanco Jde o stříbrnou nebo plata tequilu, která zraje ve dřevě po dobu menší než 60 dní a následně odpočívá v cisternách z ušlechtilé oceli.

Reposado Ze španělštiny tequila odpočatá, která zraje v dřevě 60 dní až jeden rok. Reposado lze přibarvovat a dochucovat.

Aňejo Zraje minimálně jeden rok, má nejtmavší barvu a svou aroma a chutí připomíná i ty nejkvalitnější koňaky. Nejvzácnější a nejlepší druh tequily.  Ptáte se, proč jsme zapomněli na zlatou tequilu? Tequila Gold není samostatným druhem tequily, vyrábí se z blanco dobarvením karamelem.

Co je to Mescal (taky označován jako Mezcal)?

Mescal se vyrábí se v okolí města Oaxaca a jde o mexický destilát s červíkem na dně (el gusano). Tequila patří do kategorie alkoholických nápojů vyráběných z agáve, kterým se říká mescal. Rozdíl mezi mescalem a tequilou je však v tom, že mescal se vyrábí z jiného druhu agáve, konkrétně z Agave striata, pulque maguey, maguey silvestre a maguey tobala, a srdce agave se vaří jiným způsobem jako při přípravě tequily. Piňe při uzení nasávají aroma dřevěného uhlí, což zapříčiňuje originální chuť každého mescalu.

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here