Terroir

0
136

Slovo TERROIR představuje kombinaci podnebí, topografie, klimatu, půdy a celé krajiny, která udává jedinečný tón vinné révě. Stejné odrůdy nechutnají stejně, pokud rostou v jiných podmínkách. Výsledné víno, které se z nich vyrábí, je tím pádem specifické svou chutí a aroma. Svým buketem odráží charakter místa, na kterém réva vyrostla.

Slovo terroir pochází z francouzštiny a v překladu znamená půda. Terroir se v však ve vinařství označuje ohraničené místo, kde se pěstuje vinná réva, kde se spojují přírodní fyzikální a chemické podmínky, geografické poloha, podnebí, počasí, půda, minerální složení půdy a výsledkem je snazší identifikovatelné víno. Jiný terroir je v kontinentální oblasti, jiný v oceánské, jiný ve vyšších polohách, jiný na svahu či rovině.

Půda je jedním z faktorů, které nejvíce ovlivňují charakter révy. Obsahuje minerální látky, mikroflóru, mikroorganismy. Pokud chceme dobré víno, potřebujeme dobrou živou půdu. Mikroflóra má vliv na látkovou přeměnu mezi půdou a kořeny, růstový cyklus, makrofauna, čili hmyz, korýši a červi půdu převzdušnují, mikroorganismy jako bakterie, kvasinky či houby spolu s minerály vyživují půdu. Avšak půda by neměla být až příliš výživná, listy by narostly na úkor plodů. Nejlepší pro kvalitní révu je méně úrodná, mělká půda.

Vápencová půda je vhodná pro odrůdu Chardonnay. Štěrk v půdě odvodňuje, což může být výhodou v chladnějších a vlhčích podnebích. Břidlice výborně drží teplo, vína mají minerální charakter. Písčito-hlinitá půda představuje vyvážený poměr písku, hlíny a bahna. Žulovitá půda je kyselá a krystalická, vhodná pro odrůdy Shiraz. Jíl je chladnější, udržuje velké množství vody, proto je výhodou spíše v teplých a suchých oblastech.

Hornaté oblasti jsou většinou blízko vodního toku a lesa ve vyšších nadmořských výškách, je třeba dbát na sklon vinohradu. Vyšší polohy jsou dobře odolné vůči jarním mrazem. Středomoří poskytuje vlhkost a teplo, avšak hrozny můžou trpět přebytkem cukru a výsledkem není vyvážené víno jako ve vyšších kontinentálních polohách. Také poloha a orientace svahu ovlivňuje terroir. Na severní polokouli zachycují více slunečního záření svahy orientované na jih, na jižní polokouli naopak svahy orientované na sever.

Terroir je důležité chránit a zabraňovat standardizaci, homogenizaci. Tehdy ztrácejí jednotlivé oblasti svou jedinečnost, vína jsou mdlé a chutnají stejně. Také je důležité kontrolovat mechanizaci ve vinici. Nejvhodnější jsou koně, muly nebo malé traktůrky. Těžké mechanismy utlačují půdu, což působí na růst kořenů rušivě.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here