Čtvrtek, 9 dubna, 2020
Domů News Trendy V čem je biodynamické víno jiné?

V čem je biodynamické víno jiné?

Nepleťte si biodynamické víno s bio vínem, biodynamické je totiž něco jako jeho vyšší stupeň. Bio víno je zdrvavé, biodynamické ještě zdravější.

Biodynamické víno je produkt biodynamického vinohradnictví – zemědělství, které respektuje životní zákonitosti a je podporováno silovým působením oživené přírody prostřednictvím speciálních jemnohmotných hnojiv.

První pokusy s Biodynamickým vinohradnictvím – zemědělstvím odmítajícím používat jakékoliv chemické látky přicházejí v 20-tých letech 20. století. Pro všechny výrobky vyrobené pomocí biodynamických preparátů, včetně biodynamického vína, se používá jednotné označení Demeter. Hlavní myšlenkou biodynamického zemědělství je idea farmy jako jednotného a samostatného organismu, jehož prvky – orgány- se vzájemně propojují a ovlivňují.

Biodynamické víno se vyrábí z hroznů vypěstovaných na biodynamické farmě bez použití jakýchkoliv chemických látek, pesticidů, herbicidů, kvasinek, umělých barviv, fungicidů a podobných synteticky vyrobených látek. Tato půda se může hnojit výhradně přírodním hnojem a kompostem. Jak biodynamické přípravky se používají rostliny (heřmánek, přeslička rolní, dubová kůra, pampeliška, kopřiva), kravský hnůj a křemen. Jen zdravé a živé půdě může vyrůst zdravá réva, z níž se vyrobí „nejzdravější víno na světě“ (podle německé asociace DGHUT).

Pěstování vinné révy je vysoce ovlivňováno postavením planet a měsíce. Podle měsíčního kalendáře a kalendáře postavení planet se vyrábí speciální „biodynamický kalendář“, podle kterého se pěstuje nejen réva ale i ostatní biodynamické plody. Vinná réva totiž využívá energii Měsíce, Slunce a hvězd na zdravé a energií nabité hroznové plody. A tato energie, povzbuzující síla a neutuchající zdraví se dostává i do biodynamického vína. Jeho chuť je oproti „obyčejným“ vínům dlouho doznívající a proměnlivá. I o pár minut po vypití doušku vína, cítíte jeho dále vyvíjející se příchutě.

Biodynamické víno nejenže uvolňuje dlouhodobě působící stres, dodává vám energii a imunitu, snižuje náchylnost na civilizační choroby současnosti, jako je rakovina, kardiovaskulární nemoci nebo alergie, také zpomaluje předčasné stárnutí a zvyšuje potenci. Zajímavostí biodynamických vín je, že pár dní po otevření neztrácejí své schopnosti, ale naopak stále nasávají kvalitu. Takto otevřené vína vydrží od 1 týdne až po 3 týdny, což záleží na konkrétním druhu vína. Současným nadšeným propagátorem biodynamického vinohradnictví je majitel francouzského vinařství v údolí řeky Loiry Nicolas Joly

Kdo za tím vším stojí?

Za zakladatele biodynamického zemědělství se považuje Rudolf Steiner (1861-1925), rakouský filozof, zakladatel antroposofie – druhotného náboženství, které se zabývá rozvíjením duchovních schopností. Příroda a její součásti, rostliny, živočichové člověk jsou propojeni s kosmem, vesmírem. Rudolf Steiner pomohl mladým zemědělcům, který se zajímali o ekologické zemědělství a jeho budoucnost, část svých přednášek věnoval agrikultuře a spojením slov biologický a dynamický vytvořil biodynamika. Základní myšlenkou Steinerově biodynamické agrikultury byla individualizace farmy a propojení pěstování s jevy a procesy vesmíru.

 

Označení lahve biodynamického vína.

 

 

 

Související články:Terroir, Integrovaná produkce révy vinnéKonvenční systém vinohradnictvíEkologické vinohradnictví

 

 

Předchozí článekAceto balsamico
Další článekKonfitování

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Křupavá Maillardova reakce

Grilování, zapékání, pečení. Věděli jste, že své letní menu připravujeme díky souboru chemických reakcí s názvem Maillardova reakce? Louis - Camille Maillard, ji začal zkoumat...

COGS – přímé náklady na prodané zboží

COGS je zkratka anglického výrazu Cost Of Goods Sold, co v českém jazyce znamená přímé náklady na prodané statky/zboží.

Jak je to s MSG neboli glutamátem – glutamánem?

Ve snaze co nejvíce dochutit jídla nejednou saháme po různých tekutých i tuhých aromatických přípravcích, bujóny, či omáčkách. Mnozí dnes už ani...

Absint nebo Absinthe?

Na světě neexistuje jiný nápoj, který by vyvolával odlišnější a rozporuplnější názory. Zároveň nenajdete alkohol, který by měl romanitější minulost. Absinth je bylinný destilát...

Recent Comments