V čem je biodynamické víno jiné?

0
193

Nepleťte si biodynamické víno s bio vínem, biodynamické je totiž něco jako jeho vyšší stupeň. Bio víno je zdrvavé, biodynamické ještě zdravější.

Biodynamické víno je produkt biodynamického vinohradnictví – zemědělství, které respektuje životní zákonitosti a je podporováno silovým působením oživené přírody prostřednictvím speciálních jemnohmotných hnojiv.

První pokusy s Biodynamickým vinohradnictvím – zemědělstvím odmítajícím používat jakékoliv chemické látky přicházejí v 20-tých letech 20. století. Pro všechny výrobky vyrobené pomocí biodynamických preparátů, včetně biodynamického vína, se používá jednotné označení Demeter. Hlavní myšlenkou biodynamického zemědělství je idea farmy jako jednotného a samostatného organismu, jehož prvky – orgány- se vzájemně propojují a ovlivňují.

Biodynamické víno se vyrábí z hroznů vypěstovaných na biodynamické farmě bez použití jakýchkoliv chemických látek, pesticidů, herbicidů, kvasinek, umělých barviv, fungicidů a podobných synteticky vyrobených látek. Tato půda se může hnojit výhradně přírodním hnojem a kompostem. Jak biodynamické přípravky se používají rostliny (heřmánek, přeslička rolní, dubová kůra, pampeliška, kopřiva), kravský hnůj a křemen. Jen zdravé a živé půdě může vyrůst zdravá réva, z níž se vyrobí „nejzdravější víno na světě“ (podle německé asociace DGHUT).

Pěstování vinné révy je vysoce ovlivňováno postavením planet a měsíce. Podle měsíčního kalendáře a kalendáře postavení planet se vyrábí speciální „biodynamický kalendář“, podle kterého se pěstuje nejen réva ale i ostatní biodynamické plody. Vinná réva totiž využívá energii Měsíce, Slunce a hvězd na zdravé a energií nabité hroznové plody. A tato energie, povzbuzující síla a neutuchající zdraví se dostává i do biodynamického vína. Jeho chuť je oproti „obyčejným“ vínům dlouho doznívající a proměnlivá. I o pár minut po vypití doušku vína, cítíte jeho dále vyvíjející se příchutě.

Biodynamické víno nejenže uvolňuje dlouhodobě působící stres, dodává vám energii a imunitu, snižuje náchylnost na civilizační choroby současnosti, jako je rakovina, kardiovaskulární nemoci nebo alergie, také zpomaluje předčasné stárnutí a zvyšuje potenci. Zajímavostí biodynamických vín je, že pár dní po otevření neztrácejí své schopnosti, ale naopak stále nasávají kvalitu. Takto otevřené vína vydrží od 1 týdne až po 3 týdny, což záleží na konkrétním druhu vína. Současným nadšeným propagátorem biodynamického vinohradnictví je majitel francouzského vinařství v údolí řeky Loiry Nicolas Joly

Kdo za tím vším stojí?

Za zakladatele biodynamického zemědělství se považuje Rudolf Steiner (1861-1925), rakouský filozof, zakladatel antroposofie – druhotného náboženství, které se zabývá rozvíjením duchovních schopností. Příroda a její součásti, rostliny, živočichové člověk jsou propojeni s kosmem, vesmírem. Rudolf Steiner pomohl mladým zemědělcům, který se zajímali o ekologické zemědělství a jeho budoucnost, část svých přednášek věnoval agrikultuře a spojením slov biologický a dynamický vytvořil biodynamika. Základní myšlenkou Steinerově biodynamické agrikultury byla individualizace farmy a propojení pěstování s jevy a procesy vesmíru.

 

Označení lahve biodynamického vína.

 

 

 

Související články:Terroir, Integrovaná produkce révy vinnéKonvenční systém vinohradnictvíEkologické vinohradnictví

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here