Proti konvenčnímu systému, který si vychvaluje umělé pesticidy, průmyslové prostředky a stroje, stojí integrovaná produkce se svou snahou obnovit narušenou ekologickou rovnováhu. Integrovaná produkce není sobecká, myslí na budoucí generace, ztotožňuje se s přírodou, ale podporuje moderní systémy. Na to, aby vinice splňovali podmínky tohoto systému, dohlíží Svaz integrované a ekologické produkce hroznů se svými přísnými pravidly. Netoleruje žádný přešlap, protože ví, že jedna chyba může znamenat krach a návrat ke konvenčnímu systemu.
Integrovaná produkce používá absolutní minimum synteticky vyrobených pesticidů a chemických stimulátorů. Tradiční způsob pěstování révy doplňuje nejnovějšími moderními technologiemi, které v zásadě podporují zdravé životní prostředí. Namísto umělých hnojiv se dbá o péči prospěšných živočichů, které se živí škůdci a parazity. Dravý roztoč Typhlodromus pyri se živí býložravými roztoči, které si pochutnávají na lístcích révy. Díky chemickému konvenčnímu vinařství se spolu s býložravými roztoči vykynožili i dravé, které ve skutečnosti zajišťovaly rovnováhu a ničili škůdce. Sýkorka osvobozuje révu o vajíčka a larvy škůdců, berušky sedmitečné sní za jeden den až 50 mšic, Zlatoočka obecná se živí také mšicemi, užitečné mohou být i ropuchy a zpěvní ptáci. Místo chemického léčení již infikované vinné révy se dbá o prevenci a počítačovou analýzu blížících se možných pohrom. Pokud je réva zdravá a silná, snadněji odolává infekcím a nemocem.
Integrovaná produkce je podporována i státními dotacemi a granty z Evropské unie. Pokud vinař splňuje všechny předpoklady, dodržuje předem sepsané pravidla a požadavky a je zaregistrován v ÚKZUZ (Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském), který byl zřízen Ministerstvem zemědělství ČR a má za úkol rozvíjet venkov na území České republiky. Mezi podmínky patří i limitované hranice používání chemických prvků. Měď nemůže přesáhnout roční dávku dva kilogramy na hektar půdy, dusík padesát kilo při stejných podmínkách. Některé látky (fosfor) lze využívat pouze při extrémních stavech, které vycházejí z přesných odběrů a rozborů vzorků listové tkáně a půdních částic. Používání herbicidů je zakázáno. Důležité je i zatravňování prostoru mezi řádky a při provádění všech činností a změn vést podrobnou databázi
Tradiční část tvoří jednota a spolupráce s přírodou, využívání moudrostí starých předků a eliminování průmyslově vyrobených hnojiv, které se nahrazují maštalním hnojem a kompostem. Moderní část pracuje v souladu s informačními technologiemi. Integrovaná produkce pracuje s informacemi, které průběžně shromažďuje a vyhodnocuje. Cílem je poznat stav celého vinohradu, počet škůdců, počet užitečných živočichů, počet a druhy rostlin, které na vinohradu vyrostou, analyzovat celkové zdraví vinné révy, rozbor půdy a podobně. Taková vinice nese ochrannou známku IP, která je vysoce cenná i v zahraničí, i v Čechách. Vína s touto vzácnou etiketou jsou pro nákupčí samozřejmě finančně náročnější, ale ani to nejkvalitnější víno z konvenčního vinohradu se nevyrovná tomu, které bylo vyprodukováno integrovaně. Do projektu zdravého životního prostředí se postupně zapojují i firmy vyrábějící chemické postřikovače a přípravky, které se snaží omezit používání syntetických látek a eliminovat svůj neblahý vliv na přírodu a celé prostředí kolem nás.
Zatímco víno z konvenčního systému je obohaceno o cukernatost a vyšší procenta alkoholu, víno z integrované produkce se pyšní sytou chutí, nese v sobě jedinečnost, auru, jistý spirit. Odrůdy jsou specifické a jedinečné, nehrozí žádná homogenizace, žádná uniformita, protože každý vinohrad je odlišný, originální s nevšední úrodou. Konvenční vinohradnictví vyprodukuje přibližně čtyřikrát více úrody jako integrovaná produkce. Vznikají nadbytky hroznů a vína, což je samozřejmě zároveň i jeho znehodnocením, protože jeho velké množství zůstane nevyužité.